tot je anders kijkt

3 november 2020

Soms zijn er van die situaties waar je niets van snapt, waar je je gefrustreerd over voelt en/of waar je dagen mee bezig kan zijn in je hoofd. Het laat je niet los. Je gedachten malen in cirkeltjes waar je niet uit komt. Je emoties en gevoelens schieten alle kanten op maar je raakt er alleen maar meer van overtuigd dat het “allemaal stom is”. Vervolgens ga je met anderen in gesprek die je probeert er van te overtuigen dat je gedachten helemaal waar zijn. Gevolg is dat je over het algemeen leeg loopt qua energie. Je wordt er in ieder geval geen blijer mens van.

Als je je dan realiseert dat je tussen de 10.000 en 60.000 gedachten per dag hebt (de cijfers verschillen iets in de boeken en artikelen, maar het zijn er héél erg veel!). Van die gedachten is vervolgens 90% feitelijk níet waar én 90% van je gedachten zijn dezelfde gedachten als de vorige dag… Nou dan snap je waar dat cirkeltjes denken vandaan komt en dat je daar lastig van los kan komen.

Het wordt pas anders, als je er anders naar gaat kijken. Doordat je een ander inzicht krijgt, doordat in het gesprek met de ander deze een nieuwe zienswijze geeft of dat er gewoon tijd overheen gaat. Het mooie is dat je er zelf actief wat aan kan doen. Ik moet daarbij altijd denken aan het nummer van Marco Borsato “Mooi”.

Hoe val je in slaap

Hoe begint je dag

Open je je ogen

Met een traan of met een lach

En kijk je om je heen

En zie je dan de zon

Of zoek je achter alles

Naar de schaduw op de grond

En leef je voor geluk

Of sterf je van verdriet

En voelt dat als een keuze

Of heb jij die keuze niet

Het maakt niet echt iets uit

Of dat de waarheid is of niet

Het is hoe jij het ziet

Hoe mooi

Kan het leven zijn

Het is maar hoe je kijkt

Het is maar wat je droomt

Hoe mooi

Is jouw werkelijkheid

Jij bent net zo rijk

Zo rijk als je je voelt

Je hebt altijd een keuze. Soms lijkt dat misschien niet zo. Er is een situatie en daar kan je niets aan veranderen. Dat klopt, de situatie is vaak wat het is. Je hebt echter wel altijd de keuze hoe je er op reageert en er mee omgaat. Hoe je ermee dealt. Ga je bij de pakken neerzitten, een deken over je kop trekken en jezelf in ellende hullen óf… besluit je jezelf een schop onder je kont te geven, naar buiten te gaan en op zoek te gaan naar een oplossing en/of positieve mindset. Welk verhaal vertel je jezelf?

Stel jezelf de vraag “is het waar wat ik denk, is het écht feitelijk waar”? Als bijvoorbeeld het idee hebt dat iemand jou niet respecteert, is dat dan feitelijk waar? Heb je dat gecheckt? In principe zijn er 2 situaties mogelijk; of het klopt níet en het blijkt jouw gevoel te zijn, of het klopt wél, als je het navraagt aan diegene geeft die inderdaad het antwoord dat hij/zij moeite met je heeft.

In de eerste situatie waarbij jij enkel dénkt dat diegene jou niet mag, zegt dat wellicht meer over jou dan over degene die bij jou iets heeft getriggerd. En dat is interessant, want wat maakt nou dat diegene bij jou iets triggert? Vaak is het iets wat je zelf te leren of aan te vullen hebt. Als je kijkt naar de kernkwadrant van Ofman dan zie je dat het jouw allergie is waar je op aanslaat.

 

Kernkwadrant van Ofman laat zien dat de valkuil van jouw eigen kernkwaliteit hetgeen is wat je laat zien als je teveel van het goede geeft. Het positief tegenovergestelde van jouw valkuil is je uitdaging. Maar wanneer het teveel van het goede is van jouw uitdaging, is het je allergie.

Als je de situatie met die ander dus met nieuwsgierigheid gaat bekijken en je realiseert dat het iets zegt over jou, dan kan je ervoor kiezen om er zelf iets mee te doen in plaats van het de ander te blijven kwalijk nemen. Door middel van zelfreflectie ga je anders naar de situatie kijken.

Dan heb je ook nog de situatie dat de ander je inderdaad terug geeft dat hij/zij je niet zo tof vindt. Dat kan, daar heb je geen invloed op. Dat zegt dan wellicht iets over de ander, maar daar heb je het ook even mee te doen. Wél heb je invloed op hoe je hier zelf mee omgaat, in hoeverre je dit jou laat raken. Wil je je zo voelen? Wil je dat iemand anders zoveel invloed kan hebben op hoe jij je voelt? En als het antwoord “nee, zo wil ik me niet voelen” of “nee, ik wil niet dat de ander zoveel invloed heeft op hoe ik me voel” dan kan je jezelf de vraag stellen; hoe wil ik me wél voelen? Want als je je dan zo zou voelen, wat zou dat dan met je doen? Wat zou je dan mogelijk anders doen? Door middel van zelfwaardering ga je anders naar de situatie kijken.

In de online training die ik aan het ontwikkelen ben ten aanzien van leiderschap, ga ik uit van de overtuiging dat je pas een goede leider kan zijn, als je goed kan leidinggeven aan jezelf. Zelfreflectie en zelfwaardering zijn daar onderdelen van. Als je goed kan leidinggeven aan je eigen gedachten en gevoelens, maakt je dat een krachtigere, energiekere en succesvollere leidinggevende. Je kan leidinggeven vanuit je intuïtie en eigen wijsheid waardoor je meer impact hebt en anderen inspireert.

Voor het vormgeven van mijn training heb ik nog een aantal vragen waar je me bij zou kunnen helpen ten aanzien van o.a. de naam en de inhoud van de training. Daarmee heb je zelf ook nog wat invloed op de training 😉. Je kan de enquête vinden op https://nl.surveymonkey.com/r/NB8HV2R. Alvast dank! Daarnaast hoor ik ook graag onder deze post hoe jij naar mindset kijkt.

Organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen

Onthul de onderstroom en bouw aan succes van binnenuit In de dynamische wereld van bouw en infra is leiderschap niet slechts het beheren van...

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid wordt nog altijd gezien als een bepaald soort zwakte binnen veel organisaties. En dat is zo jammer, want ik heb zelf ervaren hoe...

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen Ik werd geïnspireerd door een recent gesprek tussen twee collega's dat mijn aandacht trok. Halverwege het gesprek viel ik...