de technische leider

8 maart 2022

Als mensen mijn blogs lezen en podcasts luisteren horen, krijg ik wel eens de vraag of ik hun business wel snap. Want ik klinkt wat vaag en zweverig. Dat ik uit de technische sector kom, (ik heb HTS civiele techniek gedaan en vervolgens technische planologie gestudeerd) en dat ik me nu richt op leiders in de technische sector, maakt dat ik de business zeker snap.

Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat een techneut me af en toe niet kan volgen. Want een techneut heeft geleerd vanuit zijn hoofd te acteren en niet vanuit zijn gevoel. Tegelijkertijd heeft ook de techneut gevoel. Kijk maar eens waar je spanning voelt in je lijf, hoe je ‘s avonds uitgeblust op de bank ligt of hoe je voelt dat je het nodig hebt om te gaan sporten!

De technische sector loopt achter

En het klopt wel dat je in de technische sector weinig mannen (of vrouwen) ziet die hun gevoel uiten, die hun kwetsbare kant durven te laten zien. Maar dat maakt naar mijn idee ook dat de technische sector achterloopt, juist omdat het voornamelijk een mannenwereld is (sorry mannen), op andere sectoren wanneer het gaat om bewustwording en acteren vanuit open communicatie.

Dit breekt mensen op

Alles wordt gestuurd op de korte termijn. Iedereen werkt dus vooral ad hoc, en is daardoor continu bezig met brandjes blussen. Mensen maken lange dagen, moeten vaak naar de andere kant van het land  voor hun werk en, oja, alles  moest gisteren nog af zijn. Is er een meningsverschil? 9 van de 10 keer krijgt degene die het hardste schreeuwt gelijk. Die cultuur is wat mensen opbreekt. Dat hou je namelijk niet heel lang vol. Want ja echt, ook techneuten hebben gevoel. Ze zijn het alleen niet gewend om dat uit te spreken. 

Het is nu tijd voor verandering

Als technische leider moet je nú mee met de verandering. Doe je dat niet, raak je waardevolle vakmensen kwijt.  Aan organisaties waar ze minder lange dagen hoeven te draaien, of aan een burnout. Want schouders eronder en doorzetten kan voor een korte periode, maar is gewoon killing op de lange termijn.  

Ik durf ook wel te zeggen dat als je er nu niet mee bezig gaat, dit op den duur  een serieuze bedreiging is voor je bedrijf. Zonder personeel gebeurt er niets. Goede techneuten zijn goud waard en bovendien erg lastig  te vinden. Als je ervoor zorgt dat de mensen die je hebt, graag bij je willen blijven werken is dat niet alleen beter voor sfeer en motivatie van je teamleden, maar je bespaart ook nog eens veel tijd en geld dat anders gestoken zou zijn in inwerktijd en marketing campagnes om personeel aan te trekken. Dus het is toch niet zo zweverig allemaal ineens, als je het zo bekijkt.

Durf te leiden!

Het is hoog tijd voor verandering. Ben jij een leider in de technische sector en durf je het aan om die verandering binnen jouw bedrijf te bewerkstelligen?  Neem het voortouw te nemen, en begin met die cultuurverandering in jouw organisatie.

  • Zorg ervoor dat iedereen gezien en gehoord wordt. 
  • Promoot een gezonde werk/privé balans, (en geef hierin het goede voorbeeld!) Richt je op de lange termijn, met meer visie. 
  • Creëer een omgeving waarin iedereen gelijk is en ruimte en veiligheid heeft om zich uit te spreken, ongeacht zijn of haar functie.

Op die manier creëer teams die voor je wíllen, in plaats van móeten werken. Wat zou dat voor jou betekenen? Wat zou dat voor je bedrijf betekenen?

Geef jezelf een schop onder je hol en sta open voor verandering. Want die komt er, of je het nu wil of niet. De vraag is alleen, blijf je achter? Of pak je de leiding?

Heb je behoefte aan hulp hierbij? Meld je dan aan voor mijn gratis masterclass Krachtig Leiderschap. 

Moniek-Bloem-Road2B-Leiderschap-Blog-Template

Leidinggeven aan anderen, begint bij leidinggeven aan jezelf

Goed kunnen leidinggeven start mijn inziens met kunnen leidinggeven aan jezelf. Jezelf écht goed kennen. Kunnen vertrouwen op je intuïtie. Weten waar jouw eigen triggers zitten. Je gedachten kunnen filteren. Een groei-mindset hebben. Je ruimte durven innemen. Eerst rust in je lijf, in je hoofd en bouwen aan je vertrouwen, daarna in de verbinding met anderen en het vertrouwen doorgeven.

Wanneer jij leiding geeft vanuit vertrouwen, bied je veiligheid en ruimte om te groeien aan de ander. Met mijn programma’s train ik leidinggevenden om meer vanuit hun eigen wijsheid, hun energie en zelfvertrouwen in de wereld te staan. Ik ben er van overtuigd dat leidinggevenden een versnelling kunnen brengen in de ontwikkeling van anderen. Als je zelf in je kracht staat, gun je een ander ook het geluk.

Via mijn blogs en op social media deel ik tips en inspiratie. Wil je meer tips? Kijk dan eens bij mijn ebooks.

Wil je aan de slag met nieuw leiderschap?

Boek dan een gratis en vrijblijvende coachcall in. Tijdens de call sparren we over waar jij tegen aanloopt in je leiderschap. Dat kan over issues binnen je team gaan, maar zeker ook over jezelf en je eigen ontwikkelingsbehoefte. Welke stappen wil je zetten in je leiderschap? Voor welke uitdagingen sta je de komende periode?

Stel niet langer uit. Later = nu!

Perspectieven

Perspectieven

De meeste mensen zijn geneigd om een situatie enkel en vooral vanuit hun eigen perspectief te bekijken. Maar er zijn natuurlijk zoveel meer...

Egostukken

Egostukken

Ik had onlangs een gesprek met een coach en dat ging over ego stukken. In dit geval over mijn eigen ego stukken. Best confronterend. Niet...

ARTIKEL COBOUW

ARTIKEL COBOUW

Leidinggevende in de techniek staat met 1-0 achter De bouw- en infrasector is nog altijd heel masculien gedreven. Dit zie je ook terug in het...

inspiratie

Wil je mijn mailings vol inspiratie, tips, mijn nieuwste aanbod en meer ontvangen?

Meld je hier aan

contact

Wil je een keer met me bellen om te sparren of heb je een vraag over mijn programma? Mail me op:

Gegevens

KvK 77121134
BTW NL003163960B44
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Moniek-Bloem-Road2B-Footer