het spel spelen

19 januari 2021

Het leiderschap verandert. Tientallen jaren geleden was het een vorm van leiderschap was die heel sturend was, top down en hiërarchisch. Dit verandert naar meer open communicatie, bottom up en GELIJKWAARDIGHEID. Die verandering gaat echter niet van vandaag op morgen. Dat vergt tijd en dat vraagt om andere leiders. Het is echter van belang dat die nieuwe leiders wel het spel van de oude vorm begrijpen om de verandering te bewerkstelligen.

Organisatiestructuur

Zelf heb ik ruim 10 jaar geleden een training “female leadership” gevolgd. Toen ging het al over dit spel leren spelen. Dat het spel binnen bedrijven over het algemeen door mannen bedacht is. Bedrijven een piramidevormige structuur hebben met één baas aan de top. Dat er beweging is naar een meer cirkelvormige organisatie wat past bij meer vrouwelijk leiderschap. Nou heb ik zelf niet zoveel met stereotyperingen en geloof ik dat iedere man of vrouw masculiene en feminiene eigenschappen heeft. Het neemt echter niet weg dat ik in die training wel degelijk dingen heb gehoord, die me bewust hebben gemaakt hoe je ZICHTBAAR wordt binnen een organisatie en een organisatie kan veranderen.

Zichtbaarheid

Je kan nog zo hard werken, samenwerken en het voor je team goed regelen, als je niet zichtbaar bent naar de top van het bedrijf, krijg je niet de waardering voor wat je doet én kan je de organisatie niet veranderen. In die periode organiseerde ik heel veel, bluste brandjes en regelde dingen goed. Dát ik dat goed deed, werd echter pas gezien toen ik mijn leidinggevende ging meenemen in wat ik deed. In overleggen droeg ik het uit en ik nam hem in de cc mee in mails. Wel had ik een oordeel over dat ik dat zo nadrukkelijk (voor mijn gevoel) moest laten zien, vond het heel idioot dat dit de manier was, maar het werkte wel.

Ik kon wel denken dat de anderen wel zouden zien hoe goed ik bezig was maar in het masculiene spel werkt het zo dat je zelf moet laten zien hoe goed je bent. Ik kon wel denken dat zolang ik dicht bij mezelf bleef, van alles regelde en de samenwerking opzocht, ik de organisatie kon veranderen. Maar het bleek dat ik toch echt eerst meer zichtbaar moest worden bij de beslissers hoger in de organisatie.

Uit mijn comfortzone

Ik ben het spel gaan spelen waardoor ik in een later stadium in mijn leiderschap, steeds meer mijn feminiene kant kon laten zien. Het maakte dat ik uit mijn comfortzone ben gestapt en meer mijn ideeën ben gaan claimen, meer in de “ik”-vorm ben gaan praten, me daadkrachtig opstelde, snelle besluiten nam en mijn ambitie uitte. Dat was een leerproces, waar ik ook nog wel eens te fel in zat in het begin, maar ik koos voor de aspecten van het spel wat het dichtst bij me lag, waardoor het me redelijk goed af ging. Vervolgens kon ik mijn leiderschap meer en meer op mijn manier doen. Vanuit RUST en VERBINDING anderen ruimte en veiligheid bieden om een ieder vanuit vertrouwen in zijn/haar kunnen te laten functioneren. Wel kaders, weinig controle. Open en in samenwerking.

Balans

Toch blijft het bewaken van de balans wel een uitdaging. Ook is dit afhankelijk van je omgeving. Hoe meer androgyne (balans masculien/feminien) leidinggevenden je hebt in je omgeving waarmee je de verandering kan inzetten, hoe makkelijker. Mijn overtuiging is dat ook jongere bedrijven vaak al een andere bedrijfsstructuur hebben dan de oudere bedrijven. Bij bedrijven met een langere historie zal verandering naar een meer cirkelvormige organisatie trager gaan. Maar we kunnen er niet omheen. De generatie die nu de arbeidsmarkt uitstroomt is opgegroeid met top down leiderschap terwijl de generatie die nu instroomt daar absoluut niet van gediend is. Die willen inspraak, gehoord en gezien worden. Die willen ruimte krijgen, blijven ontwikkelen, samenwerken en IETS BETEKENEN VOOR DE WERELD. Allemaal meer feminiene aspecten. Gekscherend zou ik zeggen dat we over 100 jaar cursussen “male leadership” gaan aanbieden omdat we dat verleerd zijn.

Leadership is not about being in charge, it is about taking care of those in your charge – Simon Sinek

De crux zit hem uiteraard in de BALANS. Leiders die hun verantwoordelijkheid nemen, die vanuit verbinding en vertrouwen de issues bij de kop pakken, die ruimte bieden om anderen te laten groeien, ZELFBEWUST en zelfverzekerd, daadkrachtig in samenwerking resultaten behalen.

In het online programma dat ik aan het bouwen ben, komt ook het spel spelen aan de orde. In het eerste deel van de training ga ik in op de rust in jezelf creëren, het kunnen leidinggeven aan jezelf. Het tweede deel van de training gaat meer over de verbinding met anderen, zichtbaarheid binnen de organisatie, het spel spelen en slim werken. Meld je aan op mijn website  voor mijn mailings als je geïnteresseerd bent in het programma!

Binnenkort meer!

Organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen

Onthul de onderstroom en bouw aan succes van binnenuit In de dynamische wereld van bouw en infra is leiderschap niet slechts het beheren van...

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid wordt nog altijd gezien als een bepaald soort zwakte binnen veel organisaties. En dat is zo jammer, want ik heb zelf ervaren hoe...

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen Ik werd geïnspireerd door een recent gesprek tussen twee collega's dat mijn aandacht trok. Halverwege het gesprek viel ik...