mannenwereld

27 juni 2021

Mannelijke kracht

“This is a man’s world, this is a man’s world
But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl”

Een nummer van James Brown uit 1966 en als je de tekst van het nummer verder kent, zie je dat het niet meer helemaal van deze tijd is. Het is nogal stereotyperend. In deze blog ga ik in op “the mans world”  en leiderschapsverandering en dan zie je dat het niet gaat om “man” of “woman” maar over de balans van eigenschappen in een persoon.

mannenstudie

Vanaf het moment dat ik ging studeren, heb ik altijd in een mannenwereld gezeten. Ik ging op mijn 17e naar de HTS waar ik de studie Civiele Techniek volgde. Niet bepaald een studie waar veel vrouwen op af kwamen. In de klas van circa 30, zaten geloof ik 3 vrouwen.

Het maakte enerzijds dat ik opviel (hoe vaak ik in de kroeg wel niet ben benaderd met “hé, HTS hè?”, nogal vaak!) maar anderzijds dat ik me ook moest bewijzen, dat ik mijn “mannetje” moest staan tussen al dat testosteron.

Vervolgens ging ik naar de universiteit en koos ik voor Technische Planologie, een studie die viel onder Ruimtelijke Wetenschappen, maar een behoorlijk technisch tintje had. Wellicht íets meer vrouwelijke studenten maar nog steeds niet bijster veel.

mannenorganisatie

Na 2 jaar gemeente Emmen waar, eerlijk is eerlijk, het gehalte mannen en vrouwen denk ik meer op één lijn lag, ging ik werken bij een ingenieurs- en adviesbureau… wederom een mannenwereld. Ik ging al vrij snel opereren in het management van het bedrijf en als je dan kijkt naar de verhouding mannen versus vrouwen in het management…bizar! In de loop der jaren werd het gehalte vrouwen in lijnmanagement wel wat hoger maar vrouwen aan de commerciële kant? Op één hand te tellen.

Ik wil verder niet de discussie aangaan waarom dat zo is en ik wil hier ook geen pleidooi houden voor vrouwen in managementposities, maar het zegt wel wat over de cultuur en over hoe er van oorsprong gekeken werd naar leiderschap.

mannelijke kracht

Een paar generaties terug was leiderschap behoorlijk masculien; sturend, hiërarchisch, daadkracht, resultaat, feiten gedreven, etc. Wanneer ik het dus heb over mijn “mannetje” moeten staan, betekent dat, dat ik deze eigenschappen behoorlijk heb moeten inzetten en heb ontwikkeld. Om als vrouw, maar eigenlijk ook als man, in een mannenwereld te opereren, zal je voor een groot deel moeten snappen hoe deze wereld werkt, je moet het mannelijk spel kunnen spelen.

Je moet het mannelijk spel kunnen spelen om zichtbaar te worden en te zijn. Wanneer jij je daadkrachtig opstelt krijg je dingen sneller en makkelijker voor elkaar. En daarnaast moet je jouw motivatie feitelijk goed voor elkaar hebben om mensen te overtuigen.

vrouwelijke kracht

Toch heb ik ook al vrij snel mijn vrouwelijke kracht en charme ingezet om in deze wereld te bewegen. Ik was er van overtuigd dat vrouwelijkheid, niet alleen qua looks en kledingkeuze, ontzettend belangrijk waren. Dat geloof ik nog steeds en steeds meer. Want de wereld verandert. De wereld vraagt om ander leiderschap. Om leiderschap vanuit feminiene waarden; coachend, gelijkwaardig, empathie, intuïtief en elkaar waarderen vanuit ieders unieke kracht.

De leiders, zowel mannen als vrouwen, die de balans hebben tussen hun masculiene en hun vrouwelijke eigenschappen, die kunnen spelen met wat er op dat moment nodig is, díe gaan het verschil maken. Ik geloof namelijk niet dat leiderschap in de toekomst enkel gebaseerd is op feminiene waarden. Wat ik me wél eens afvraag is of we eerst helemaal moeten doorslaan naar de feminiene kant, voordat we bij deze balans komen. Ben dus ook erg benieuwd hoe jij dit ziet en hoor dat graag via de mail of social media (ROAD2B is te vinden op LinkedIn, Instagram en Facebook).

“The masculine and the feminine are two aspects of who you are. If you are too identified with one, you will be half a life” – Sadhguru

gelijkwaardigheid

Toen ik pas leidinggevende was, heb ik me echt verbaasd over “oudere” werknemers die mij hun “meerdere” noemden. Ik vond dat zo bijzonder. Bij mij is gelijkwaardigheid zo’n sterk uitgangspunt (zowel naar mijn team als naar mijn leidinggevenden) dat ik me niet kon voorstellen dat je denkt dat iemand “boven” je staat. Je hebt als leidinggevende een bepaalde rol te vervullen (of dat overigens in de lijn is, in de commercie of in een project, dat maakt niet uit) maar dat maakt je niet méér (of minder) dan de ander. Ik denk dat gelijkwaardigheid wel een basis is voor nieuw leiderschap, in ieder geval gelijkwaardigheid als mens. De kracht van de ander kunnen zien en waarderen.

balans maakt het verschil

Daarop voortbordurend kan dat betekenen dat je als leidinggevende impopulaire maatregelen moet nemen of dat je iemand moet ontslaan. Niet omdat deze mensen of deze persoon niet leuk of niet goed zijn, maar omdat ze op dat moment niet (meer) passend zijn bij de organisatie. Omdat ze op een andere plek waarschijnlijk véél beter tot hun recht kunnen komen met hun kwaliteiten en eigenschappen. Een beslissing voor een impopulaire maatregel is een voorbeeld waar je als leider echt een combinatie moet laten zien van je masculiene en feminiene eigenschappen. Daadkrachtig en duidelijk in de boodschap, empathisch en lange termijngericht in de verbinding.

De balans in leiderschap vergt goed kunnen leidinggeven aan jezelf. Balans tussen actie en rust, tussen korte en lange termijn, tussen daadkracht en empathie. Vanuit leidinggeven aan jezelf kan je leidinggeven aan anderen.

Mijn programma’s zijn voor de leidinggevenden die het verschil willen maken, die vanuit hun eigen kracht, hun eigen wijsheid, hun leiderschap willen invullen. Die hun volledige potentie, de balans in al hun eigenschappen, willen inzetten in hun leiderschap! Mail me als je meer wil weten over mijn programma’s of geef je op!

“Be the change you want to see in the world” 
– Mahatma Gandhi –

 

Moniek-Bloem-Road2B-Leiderschap-Blog-Template

Leidinggeven aan anderen, begint bij leidinggeven aan jezelf

Goed kunnen leidinggeven start mijn inziens met kunnen leidinggeven aan jezelf. Jezelf écht goed kennen. Kunnen vertrouwen op je intuïtie. Weten waar jouw eigen triggers zitten. Je gedachten kunnen filteren. Een groei-mindset hebben. Je ruimte durven innemen. Eerst rust in je lijf, in je hoofd en bouwen aan je vertrouwen, daarna in de verbinding met anderen en het vertrouwen doorgeven.

Wanneer jij leiding geeft vanuit vertrouwen, bied je veiligheid en ruimte om te groeien aan de ander. Met mijn programma’s train ik leidinggevenden om meer vanuit hun eigen wijsheid, hun energie en zelfvertrouwen in de wereld te staan. Ik ben er van overtuigd dat leidinggevenden een versnelling kunnen brengen in de ontwikkeling van anderen. Als je zelf in je kracht staat, gun je een ander ook het geluk.

Via mijn blogs en op social media deel ik tips en inspiratie. Wil je meer tips? Kijk dan eens bij mijn ebooks.

Wil je aan de slag met nieuw leiderschap?

Boek dan een gratis en vrijblijvende coachcall in. Tijdens de call sparren we over waar jij tegen aanloopt in je leiderschap. Dat kan over issues binnen je team gaan, maar zeker ook over jezelf en je eigen ontwikkelingsbehoefte. Welke stappen wil je zetten in je leiderschap? Voor welke uitdagingen sta je de komende periode?

Stel niet langer uit. Later = nu!

Perspectieven

Perspectieven

De meeste mensen zijn geneigd om een situatie enkel en vooral vanuit hun eigen perspectief te bekijken. Maar er zijn natuurlijk zoveel meer...

Egostukken

Egostukken

Ik had onlangs een gesprek met een coach en dat ging over ego stukken. In dit geval over mijn eigen ego stukken. Best confronterend. Niet...

ARTIKEL COBOUW

ARTIKEL COBOUW

Leidinggevende in de techniek staat met 1-0 achter De bouw- en infrasector is nog altijd heel masculien gedreven. Dit zie je ook terug in het...

inspiratie

Wil je mijn mailings vol inspiratie, tips, mijn nieuwste aanbod en meer ontvangen?

Meld je hier aan

Gegevens

KvK 77121134
BTW NL003163960B44
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Moniek-Bloem-Road2B-Footer