mannenwereld

27 juni 2021

“This is a man’s world, this is a man’s world
But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl”

Een nummer van James Brown uit 1966 en als je de tekst van het nummer verder kent, zie je dat het niet meer helemaal van deze tijd is. Het is nogal stereotyperend. In deze blog ga ik in op “the mans world”  en leiderschapsverandering en dan zie je dat het niet gaat om “man” of “woman” maar over de balans van eigenschappen in een persoon.

mannenstudie

Vanaf het moment dat ik ging studeren, heb ik altijd in een mannenwereld gezeten. Ik ging op mijn 17e naar de HTS waar ik de studie Civiele Techniek volgde. Niet bepaald een studie waar veel vrouwen op af kwamen. In de klas van circa 30, zaten geloof ik 3 vrouwen.

Het maakte enerzijds dat ik opviel (hoe vaak ik in de kroeg wel niet ben benaderd met “hé, HTS hè?”, nogal vaak!) maar anderzijds dat ik me ook moest bewijzen, dat ik mijn “mannetje” moest staan tussen al dat testosteron.

Vervolgens ging ik naar de universiteit en koos ik voor Technische Planologie, een studie die viel onder Ruimtelijke Wetenschappen, maar een behoorlijk technisch tintje had. Wellicht íets meer vrouwelijke studenten maar nog steeds niet bijster veel.

mannenorganisatie

Na 2 jaar gemeente Emmen waar, eerlijk is eerlijk, het gehalte mannen en vrouwen denk ik meer op één lijn lag, ging ik werken bij een ingenieurs- en adviesbureau… wederom een mannenwereld. Ik ging al vrij snel opereren in het management van het bedrijf en als je dan kijkt naar de verhouding mannen versus vrouwen in het management…bizar! In de loop der jaren werd het gehalte vrouwen in lijnmanagement wel wat hoger maar vrouwen aan de commerciële kant? Op één hand te tellen.

Ik wil verder niet de discussie aangaan waarom dat zo is en ik wil hier ook geen pleidooi houden voor vrouwen in managementposities, maar het zegt wel wat over de cultuur en over hoe er van oorsprong gekeken werd naar leiderschap.

mannelijke kracht

Een paar generaties terug was leiderschap behoorlijk masculien; sturend, hiërarchisch, daadkracht, resultaat, feiten gedreven, etc. Wanneer ik het dus heb over mijn “mannetje” moeten staan, betekent dat, dat ik deze eigenschappen behoorlijk heb moeten inzetten en heb ontwikkeld. Om als vrouw, maar eigenlijk ook als man, in een mannenwereld te opereren, zal je voor een groot deel moeten snappen hoe deze wereld werkt, je moet het mannelijk spel kunnen spelen.

Je moet het mannelijk spel kunnen spelen om zichtbaar te worden en te zijn. Wanneer jij je daadkrachtig opstelt krijg je dingen sneller en makkelijker voor elkaar. En daarnaast moet je jouw motivatie feitelijk goed voor elkaar hebben om mensen te overtuigen.

vrouwelijke kracht

Toch heb ik ook al vrij snel mijn vrouwelijke kracht en charme ingezet om in deze wereld te bewegen. Ik was er van overtuigd dat vrouwelijkheid, niet alleen qua looks en kledingkeuze, ontzettend belangrijk waren. Dat geloof ik nog steeds en steeds meer. Want de wereld verandert. De wereld vraagt om ander leiderschap. Om leiderschap vanuit feminiene waarden; coachend, gelijkwaardig, empathie, intuïtief en elkaar waarderen vanuit ieders unieke kracht.

De leiders, zowel mannen als vrouwen, die de balans hebben tussen hun masculiene en hun vrouwelijke eigenschappen, die kunnen spelen met wat er op dat moment nodig is, díe gaan het verschil maken. Ik geloof namelijk niet dat leiderschap in de toekomst enkel gebaseerd is op feminiene waarden. Wat ik me wél eens afvraag is of we eerst helemaal moeten doorslaan naar de feminiene kant, voordat we bij deze balans komen. Ben dus ook erg benieuwd hoe jij dit ziet en hoor dat graag via de mail of social media (ROAD2B is te vinden op LinkedIn, Instagram en Facebook).

“The masculine and the feminine are two aspects of who you are. If you are too identified with one, you will be half a life” – Sadhguru

gelijkwaardigheid

Toen ik pas leidinggevende was, heb ik me echt verbaasd over “oudere” werknemers die mij hun “meerdere” noemden. Ik vond dat zo bijzonder. Bij mij is gelijkwaardigheid zo’n sterk uitgangspunt (zowel naar mijn team als naar mijn leidinggevenden) dat ik me niet kon voorstellen dat je denkt dat iemand “boven” je staat. Je hebt als leidinggevende een bepaalde rol te vervullen (of dat overigens in de lijn is, in de commercie of in een project, dat maakt niet uit) maar dat maakt je niet méér (of minder) dan de ander. Ik denk dat gelijkwaardigheid wel een basis is voor nieuw leiderschap, in ieder geval gelijkwaardigheid als mens. De kracht van de ander kunnen zien en waarderen.

balans maakt het verschil

Daarop voortbordurend kan dat betekenen dat je als leidinggevende impopulaire maatregelen moet nemen of dat je iemand moet ontslaan. Niet omdat deze mensen of deze persoon niet leuk of niet goed zijn, maar omdat ze op dat moment niet (meer) passend zijn bij de organisatie. Omdat ze op een andere plek waarschijnlijk véél beter tot hun recht kunnen komen met hun kwaliteiten en eigenschappen. Een beslissing voor een impopulaire maatregel is een voorbeeld waar je als leider echt een combinatie moet laten zien van je masculiene en feminiene eigenschappen. Daadkrachtig en duidelijk in de boodschap, empathisch en lange termijngericht in de verbinding.

De balans in leiderschap vergt goed kunnen leidinggeven aan jezelf. Balans tussen actie en rust, tussen korte en lange termijn, tussen daadkracht en empathie. Vanuit leidinggeven aan jezelf kan je leidinggeven aan anderen.

Mijn programma’s zijn voor de leidinggevenden die het verschil willen maken, die vanuit hun eigen kracht, hun eigen wijsheid, hun leiderschap willen invullen. Die hun volledige potentie, de balans in al hun eigenschappen, willen inzetten in hun leiderschap! Mail me als je meer wil weten over mijn programma’s of geef je op!

“Be the change you want to see in the world” 
– Mahatma Gandhi –

 

Organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen

Onthul de onderstroom en bouw aan succes van binnenuit In de dynamische wereld van bouw en infra is leiderschap niet slechts het beheren van...

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid wordt nog altijd gezien als een bepaald soort zwakte binnen veel organisaties. En dat is zo jammer, want ik heb zelf ervaren hoe...

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen Ik werd geïnspireerd door een recent gesprek tussen twee collega's dat mijn aandacht trok. Halverwege het gesprek viel ik...