oprechte aandacht

26 februari 2021

In hoeverre ga jij een gesprek in met de rust, de aandacht en de verbinding met de ander? Dit begint namelijk bij rust, aandacht en verbinding in en met jezelf. In een maatschappij waar veel mensen doorrazen, geleefd worden door de waan van alledag en van de ene afspraak in de andere afspraak gaan, wordt er vaak te weinig stil gestaan bij oprechte aandacht en verbinding in een gesprek. Er wordt gepraat, gediscussieerd, gereageerd maar zonder dat er écht geluisterd wordt naar elkaar.

Als je bedenkt dat communiceren het “zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten is”, is het de vraag of je aan een half woord genoeg hebt. We kennen allemaal het Luisteren-Samenvatten-Doorvragen in theorie, maar hoe vaak pas je dit nou werkelijk toe in een gesprek of vergadering?

Horen doe je met je oren, luisteren met al je zintuigen en je hart doet mee.

Ik denk dat je veel meer uit gesprekken en vergaderingen kan halen als je je goed voorbereidt, als je voordat je het gesprek in gaat even stil staat en “intapt” op de energie van de ander. Ik geloof dat iedereen energie kan “lezen”. Niet iedereen is zich er echter van bewust en handelt er naar. Hoe vaak heb je wel niet dat je een zaal binnenkomt lopen en denkt “wow, de spanning is hier om te snijden”. Er hangt een zware energie die is ontstaan omdat er bijvoorbeeld net een verhitte discussie heeft plaatsgevonden. Of omdat er meerdere mensen in de zaal een issue hebben met elkaar die niet is uitgesproken. Of iemand die voordat hij/zij aan het werk ging nog ruzie had met zijn partner. Hoe dan ook “er hangt iets in de lucht”… Dat kan uiteraard ook andersom, dat je een serene rust voelt als je op een plek komt. Er heerst een flow, een dynamiek van samenwerking, en is merkbaar.

De energie die je dus kan voelen als je een ruimte binnenstapt, kan je ook voelen van een ander. In voorbereiding op de jaarlijkse gesprekken met medewerkers, ging ik vaak zo te werk. Ik sloot me af en in de voorbereiding van het individuele gesprek deed ik mijn ogen dicht, leunde ik achterover en tapte als het ware in op de energie van die persoon. Wat voelde ik, wat zag ik als ik aan de persoon dacht, wat was zijn/haar houding, hoe stond degene in het leven en in zijn werk, wat straalde de persoon uit? Hiervoor gebruikte ik al mijn zintuigen. Soms zag ik de persoon al voor me zitten met bv klotsende oksels vanwege onrust en onzekerheid en rook ik als het ware de persoon ook. Of ik zag juist de energie van iemand voor me, de gedrevenheid en ambitie met bijhorende krachtige bewegingen en kordate stem. Hierop ingetuned, was het een stuk makkelijker om de kracht van iemand te zien en ook wat degene nog te leren had. Het maakte dat ik veelal de persoon goed ingeschat had en het gesprek daarna ook redelijk soepel verliep. Het maakte dat ik, door deze voorbereiding, met oprechte aandacht en verbinding in het gesprek kon zitten.

Soms ontdek je bij zo’n voorbereiding ook dat iemand juist in je irritatie zit. Dat heb ik uiteraard ook wel eens gehad, niets menselijks is mij vreemd. Het mooie is dat wanneer je deze irritatie tijdens de voorbereiding al opmerkt, je daar zelf ook invloed op hebt. Het is een irritatie die over mij ging en niet perse over de ander. Iemand die ik in de voorbereiding al onderuitgezakt voor me zag zitten, met hangende schouders en een negatieve zeurende stem riep bij mij op dat diegene “niet wilde, inflexibel was en dat het bij voorbaat een moeilijk gesprek zou worden”. Door vervolgens na te gaan waar die irritatie bij mij vandaan kwam en dat dat meer te maken had met een overtuiging dat iemand positief móet zijn en in beweging, kon ik dat gevoel shiften en kon ik het gesprek met een open blik in.

Ik zou iedereen willen oproepen om voordat je een gesprek met een ander aangaat, of dat nou telefonisch, digitaal of fysiek is of 1-op-1 of in een groep, om in de voorbereiding al even in te tunen op de energie van de ander(en) en wat die energie met jou doet. Je zal zien dat, zeker wanneer je dat in het gesprek ook op een open manier kan benoemen, je veel makkelijker verbinding maakt met de ander en het gesprek soepeler verloopt.

Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie ervaringen! Fijne dag!

 

Moniek-Bloem-Road2B-Leiderschap-Blog-Template

Leidinggeven aan anderen, begint bij leidinggeven aan jezelf

Goed kunnen leidinggeven start mijn inziens met kunnen leidinggeven aan jezelf. Jezelf écht goed kennen. Kunnen vertrouwen op je intuïtie. Weten waar jouw eigen triggers zitten. Je gedachten kunnen filteren. Een groei-mindset hebben. Je ruimte durven innemen. Eerst rust in je lijf, in je hoofd en bouwen aan je vertrouwen, daarna in de verbinding met anderen en het vertrouwen doorgeven.

Wanneer jij leiding geeft vanuit vertrouwen, bied je veiligheid en ruimte om te groeien aan de ander. Met mijn programma’s train ik leidinggevenden om meer vanuit hun eigen wijsheid, hun energie en zelfvertrouwen in de wereld te staan. Ik ben er van overtuigd dat leidinggevenden een versnelling kunnen brengen in de ontwikkeling van anderen. Als je zelf in je kracht staat, gun je een ander ook het geluk.

Via mijn blogs en op social media deel ik tips en inspiratie. Wil je meer tips? Kijk dan eens bij mijn ebooks.

Wil je aan de slag met nieuw leiderschap?

Boek dan een gratis en vrijblijvende coachcall in. Tijdens de call sparren we over waar jij tegen aanloopt in je leiderschap. Dat kan over issues binnen je team gaan, maar zeker ook over jezelf en je eigen ontwikkelingsbehoefte. Welke stappen wil je zetten in je leiderschap? Voor welke uitdagingen sta je de komende periode?

Stel niet langer uit. Later = nu!

Perspectieven

Perspectieven

De meeste mensen zijn geneigd om een situatie enkel en vooral vanuit hun eigen perspectief te bekijken. Maar er zijn natuurlijk zoveel meer...

Egostukken

Egostukken

Ik had onlangs een gesprek met een coach en dat ging over ego stukken. In dit geval over mijn eigen ego stukken. Best confronterend. Niet...

ARTIKEL COBOUW

ARTIKEL COBOUW

Leidinggevende in de techniek staat met 1-0 achter De bouw- en infrasector is nog altijd heel masculien gedreven. Dit zie je ook terug in het...

inspiratie

Wil je mijn mailings vol inspiratie, tips, mijn nieuwste aanbod en meer ontvangen?

Meld je hier aan

contact

Wil je een keer met me bellen om te sparren of heb je een vraag over mijn programma? Mail me op:

Gegevens

KvK 77121134
BTW NL003163960B44
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Moniek-Bloem-Road2B-Footer