Organisatieopstellingen

26 januari 2024

Onthul de onderstroom en bouw aan succes van binnenuit

In de dynamische wereld van bouw en infra is leiderschap niet slechts het beheren van projecten of het sturen op plannen en processen. Het gaat dieper, naar de essentie van de onderstroom die de organisatie voedt. Hoe kun je als leidinggevende de verborgen krachten begrijpen en benutten die je team drijven? Het antwoord ligt in organisatieopstellingen: een krachtige tool om inzicht te krijgen en veranderingen te bewerkstelligen. Doordat je de dynamieken visueel maakt door een ruimtelijke weergave, is het tastbaar en praktisch. 

Krachten in de onderstroom

Leidinggeven gaat verder dan de zichtbare aspecten van projectmanagement. Uitdagingen in projecten kunnen complex zijn. Projecten moeten niet alleen op tijd en binnen budget worden opgeleverd, maar ook het team moet naadloos samenwerken. Hier komt de onderstroom in beeld – de onzichtbare krachten die de dynamiek beïnvloeden. Organisatieopstellingen onthullen deze dynamieken, waardoor leiders de ware kracht van hun teams kunnen begrijpen.

Positionering

Stel je voor dat je in één oogopslag de dynamiek van je team kunt vatten. Door de posities van teamleden fysiek in de ruimte te representeren, ontstaat er een krachtig visueel beeld van de onderlinge verhoudingen en dynamieken. Dit inzicht stelt leiders in staat om te identificeren waar knelpunten liggen, welke teamleden mogelijk onbenut potentieel hebben, en waar er ruimte is voor groei en welke positie ze zelf dienen in te nemen.

Praktische toepassing

Het succes van organisatieopstellingen ligt niet alleen in het inzicht, maar ook in de praktische toepasbaarheid ervan. Het is niet alleen een abstracte theorie, maar inzichten kan je direct vertalen naar concrete acties. Het is als het ware het ontrafelen van het ontwerp van de organisatie, de infrastructuur van je organisatie begrijpen. Je ziet waar steunpilaren nodig zijn, waar de verbindingen ontbreken en welke fundamenten verstevigd moeten worden.

Duurzaam Leiderschap

Waarom zou je organisatieopstellingen omarmen? Omdat het niet alleen een investering is in de groei van je organisatie, maar ook in jezelf als leidinggevende. Het geeft niet alleen een dieper begrip van de organisatiedynamiek, maar opent ook de deur naar effectievere communicatie, betere samenwerking en het optimaal benutten van het potentieel binnen je team.

Met organisatieopstellingen breng je de onderstroom in kaart, maak je inzichtelijk wat voorheen verborgen was, en leg je de basis voor een sterke en veerkrachtige organisatie. Bouw aan succes van binnenuit en zie je team en jouw leiderschap groeien naar nieuwe hoogten.

In mijn training en coaching gebruik ik veel systemisch werk. Omdat het zoveel inzicht geeft. Omdat het zo praktisch is. Zoveel onthult. Niet zweverig en toch magisch!

In één van mijn podcasts word ik geïnterviewd over organisatieopstellingen. Deze kan je beluisteren via deze link.

Wil je meer weten over mijn training en coaching of heb je een specifieke vraag, mail me dan voor een afspraak op .

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid wordt nog altijd gezien als een bepaald soort zwakte binnen veel organisaties. En dat is zo jammer, want ik heb zelf ervaren hoe...

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen Ik werd geïnspireerd door een recent gesprek tussen twee collega's dat mijn aandacht trok. Halverwege het gesprek viel ik...

Perspectieven

Perspectieven

De meeste mensen zijn geneigd om een situatie enkel en vooral vanuit hun eigen perspectief te bekijken. Maar er zijn natuurlijk zoveel meer...