Perspectieven

20 februari 2023

perspectieven
De meeste mensen zijn geneigd om een situatie enkel en vooral vanuit hun eigen perspectief te bekijken. Maar er zijn natuurlijk zoveel meer manieren om ergens naar te kijken.

Een brug

Neem bijvoorbeeld een brug. Als je die van heel dichtbij bekijkt, bijna met je neus er tegenaan, zie je enkel een klein stukje, een detail. Misschien zie je de kleur, of het materiaal.

Je ziet nog niet dat het een brug is.

Pas wanneer je een paar stappen achteruit doet zie je een breder plaatje. Een stukje van de constructie, hoe verschillende onderdelen met elkaar samenhangen en van elkaar afhankelijk zijn, dat het 2 plekken met elkaar verbindt.

En zo zijn er nog talloos veel manieren om naar diezelfde brug te kijken. Wat zie je bijvoorbeeld als je de brug vanaf de onderkant gaat bekijken? Of wanneer je in een luchtballon over de brug heen vliegt en deze van boven bekijkt? Hoe hoger je vliegt, hoe meer de brug slechts een onderdeel is van de infrastructuur.

De infrastructuur van je team

Wat als je ook op deze manier naar je team gaat kijken? Probeer de infrastructuur van jouw team eens vanuit een denkbeeldige luchtballon te bekijken, zonder er direct een waardeoordeel op te plakken.

  • Hoe zijn de verbindingen? Is het een stevige geasfalteerde weg of een dun schelpenpaadje?
  • Waar zie je lege plekken? Wat zou het betekenen voor het geheel wanneer deze opgevuld zouden worden? Zou dat het geheel kloppender maken of haal je dan de luchtigheid eruit?
  • Waar is het wellicht wat overbevolkt in je team?

Als de mensen in jouw team de gebouwen zijn, waar de infrastructuur omheen loopt: hoe kijk je dan naar de gebouwen?

  • Welk gebouw is het meest opvallend? En welk gebouw is juist haast niet zichtbaar, omdat het overwoekerd is door bomen?
  • Welke gebouwen staan er dicht op elkaar en welke staan aan de rand van de gemeenschap? Of misschien er eigenlijk al buiten? En voelt dat oké of zouden ze eigenlijk dichterbij moeten? Welke gebouwen zijn het verst van elkaar verwijderd en loopt daar überhaupt een verbinding tussen?
  • En als we toch bezig zijn, liggen er nog verbindingen met andere gemeenschappen? Dichtbij, dan wel overzee?

Systemisch geheel

Je team is een systemisch geheel. Door het vanuit de metafoor van infrastructuur te bekijken maak je het visueler en tastbaarder. Dat is ontzettend interessant, want als je het eenmaal ziet, kan je het niet níet meer zien. Als je eenmaal de som der delen ziet, kan je niet meer terug naar het enkele detail.

Ook bij het maken van een strategisch personeelsplan kan het helpend zijn om je team te bekijken vanuit de metafoor van infrastructuur.

Laat het aantal jaren werkervaring, de senioriteit de hoogte van het gebouw zijn. Je kijkt wat de bijdrage is van iemand, of het een drager is van het team. Dat kan je aanwijzen op basis van de hoeveelheid verbindingen om het gebouw heen. Verwacht je nog groei bij iemand, zorg dan voor ruimte om het gebouw heen, in de breedte dan wel de hoogte. En heb je vacatures te vervullen? Dat zijn uiteraard je lege ruimtes. De medewerkers die minder goed functioneren zijn de gebouwen die scheef staan. Medewerkers op de rand van een burn-out zijn de kwetsbare gebouwen. Daar moet je wat aandacht op richten om de fundering te verstevigen.

Verschillende perspectieven

Bekijk ook individuele medewerkers vanuit verschillende perspectieven. Van onderaf bekeken functioneert iemand wellicht niet goed, maar wanneer je er in je hijskraan boven gaat hangen, kan het zijn dat je denkt: “Verrek, hij/zij staat enkel niet op de juiste plek, maar wanneer ik hem/haar 100 meter verplaatst gaat het gebouw ineens oplichten, dan krijgt het veel meer licht en ruimte!”

Laat me weten wat het je brengt om je team vanuit verschillende perspectieven en vanuit de metaforen van gebouwen en infrastructuur te bekijken door een berichtje te sturen naar .

En vergeet vooral niet te glimlachen. Want het is allemaal al serieus genoeg!

Deze blog is geschreven n.a.v. mijn podcast waarin ik mijn ervaringen deel. Wil je hem beluisteren? Dat kan hier.

Moniek-Bloem-Road2B-Leiderschap-Blog-Template

Leidinggeven aan anderen, begint bij leidinggeven aan jezelf

Goed kunnen leidinggeven start mijn inziens met kunnen leidinggeven aan jezelf. Jezelf écht goed kennen. Kunnen vertrouwen op je intuïtie. Weten waar jouw eigen triggers zitten. Je gedachten kunnen filteren. Een groei-mindset hebben. Je ruimte durven innemen. Eerst rust in je lijf, in je hoofd en bouwen aan je vertrouwen, daarna in de verbinding met anderen en het vertrouwen doorgeven.

Wanneer jij leiding geeft vanuit vertrouwen, bied je veiligheid en ruimte om te groeien aan de ander. Met mijn programma’s train ik leidinggevenden om meer vanuit hun eigen wijsheid, hun energie en zelfvertrouwen in de wereld te staan. Ik ben er van overtuigd dat leidinggevenden een versnelling kunnen brengen in de ontwikkeling van anderen. Als je zelf in je kracht staat, gun je een ander ook het geluk.

Via mijn blogs en op social media deel ik tips en inspiratie. Wil je meer tips? Kijk dan eens bij mijn ebooks.

Wil je aan de slag met nieuw leiderschap?

Boek dan een gratis en vrijblijvende coachcall in. Tijdens de call sparren we over waar jij tegen aanloopt in je leiderschap. Dat kan over issues binnen je team gaan, maar zeker ook over jezelf en je eigen ontwikkelingsbehoefte. Welke stappen wil je zetten in je leiderschap? Voor welke uitdagingen sta je de komende periode?

Stel niet langer uit. Later = nu!

Egostukken

Egostukken

Ik had onlangs een gesprek met een coach en dat ging over ego stukken. In dit geval over mijn eigen ego stukken. Best confronterend. Niet...

ARTIKEL COBOUW

ARTIKEL COBOUW

Leidinggevende in de techniek staat met 1-0 achter De bouw- en infrasector is nog altijd heel masculien gedreven. Dit zie je ook terug in het...

Scoren bij millennials

Scoren bij millennials

Luister je liever? Ik heb over dit onderwerp ook een podcast opgenomen. Een tijdje geleden gaf ik een presentatie aan een netwerkorganisatie...

inspiratie

Wil je mijn mailings vol inspiratie, tips, mijn nieuwste aanbod en meer ontvangen?

Meld je hier aan

Gegevens

KvK 77121134
BTW NL003163960B44
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Moniek-Bloem-Road2B-Footer