Moniek Bloem

Tijd voor verandering; mijn missie

WIE BEN IK?

Het begon allemaal toen ik net mijn carrière was begonnen. Ik voelde diep vanbinnen dat ik, “later als ik groot zou zijn”, leidinggevende zou worden. Mensen om me heen bevestigden dat pad. Toen ik van baan wisselde, gebeurde er iets onverwachts: binnen een maand vertrok mijn leidinggevende. Plots werd ik gevraagd om zijn schoenen te vullen. Hoewel ik me vereerd voelde, vond ik het ook spannend. Daar was ik, op 28-jarige leeftijd, in het diepe gegooid.

Hoewel er leiderschapspotentieel in mij werd gezien, besefte ik dat ik nog veel te leren had. Begeleiding was schaars en mijn collega-managers neigden naar een sturende en controlerende stijl, wat mij ook beïnvloedde. Ik volgde hun voorbeeld en legde de nadruk op strikte urenregistratie en het aansporen van meer declarabele uren. Ik handelde uit macht, maar begon me af te vragen of dit echt leiderschap was. 

Mijn toenmalige leidinggevende had de neiging om anderen te kleineren en bepaalde mijn opleidingsmogelijkheden en tijd. Hoewel ik me soms afvroeg of dit de juiste aanpak was, nam ik zelf zelden het initiatief tot verandering.

“Waar een wil is, is een weg.
En anders leg ik er wel een aan.”

– Moniek Bloem

bedrijfscultuur

Het keerpunt kwam toen ons MT zich begon te richten op het herzien van de structuur, cultuur en inhoud van ons werk. Ik meldde me aan om deel te nemen aan de werkgroep die zich bezighield met de bedrijfscultuur. Ik deelde mijn gedachten en waarnemingen, en deze werden bevestigd. Hierdoor verwierf ik meer invloed en zichtbaarheid binnen het team.

Na vijf jaar zag ik mezelf als een capabele leidinggevende, maar kwam het nieuws dat er bezuinigd werd op managementposities, en ik geen leidinggevende meer zou zijn. Ik onderdrukte mijn emoties, handelde professioneel en zocht een nieuwe positie binnen het bedrijf. Gedurende de daaropvolgende drie jaar bekleedde ik geen leidinggevende rol en kreeg ik waardevolle inzichten op de werkvloer.

Nieuwe visie op leiderschap

Toen ik opnieuw werd benaderd voor een leidinggevende functie, werd mij de kans geboden om deze rol te delen met een collega, waarbij we beide verantwoordelijk waren voor verschillende regio’s. Daarnaast werkten we samen met een commerciële manager. Het werken binnen deze driehoeksverhouding was een van de meest verrijkende periodes in onze carrières. Hoewel het af en toe botste, waardeerden we elkaars unieke kwaliteiten en vulden we elkaar aan. We waren complementair aan elkaar.

Ik ontdekte dat leidinggeven draaide om het geven van ruimte aan medewerkers, het stimuleren van hun eigen verantwoordelijkheid en het opbouwen van een sterk en grotendeels zelfsturend team. Dit kwam veel meer overeen met mijn visie op leiderschap.

In de eerste 2 podcasts, uit inmiddels een hele serie, stel ik mezelf ook aan je voor én deel ik mijn missie en visie met je. Beluister de podcasts hieronder.

#1 WIE BEN IK?

#52 VISIE 2.0

OOK NOG LEUK OM TE WETEN

Samenvattend kan mijn verhaal worden opgedeeld in drie kernthema’s:

  • Het besef van hoe ik niet wilde leiden, gekenmerkt door een oude stijl van leiderschap, met nadruk op controle, macht en onderdrukking van anderen.
  • Het ontwikkelen van mijn visie op nieuw leiderschap, dat draait om complementair zijn, vertrouwen en ruimte bieden aan anderen. Het vinden van balans en voldoening door te erkennen wat ik nodig had om zowel professioneel als persoonlijk te gedijen.
  • Juist door deze ervaringen ben ik nu gepokt en gemazeld en weet ik precies wat nodig is om team meer leiderschap te laten nemen en de juiste mensen aan te trekken en te behouden in een organisatie. 

Dagelijks naar het werk gaan en daar werkgeluk ervaren is iets wat ik elke werkgever gun.

Klik hieronder voor mijn persoonlijke LinkedIn profiel, wanneer je meer wilt weten.

Inspiratie

Wil je mijn mails vol inspiratie,
tips en meer ontvangen?

Contact

Wil je een keer met me
bellen om te sparren
of heb je een vraag over
mijn training of teamcoaching?
Mail me op

Gegevens

KvK 77121134
BTW NL003163960B44

Volg mij op

© 2023  ROAD2B   |   Fotografie: Daniëlle van Dongen   |   Webdesign: merkwaardig eigenaardig