mindful naar mindset

28 december 2019

Wat er allemaal op je pad komt…

Onlangs kwam er een challenge op mijn pad en ik besloot er aan mee te doen. Het grappige is dat sommige dingen, woorden, verhalen als je er op let en je er van bewust bent, regelmatig op je pad voorbij komen en dat je dan denkt; ik moet hier iets mee of het geeft je weer vernieuwde inzichten of stukjes bewustwording. Zo ook deze challenge die niet voor niets voorbij kwam en zorgde voor nieuwe energie en verdere bewustwording. Bewustwording die ik inmiddels al ingezet had en waarbij ik nog steeds in het proces zit om meer en meer bewust te reageren op alle prikkels via zintuigen of gedachten.

Zo kwam het woord ‘moeiteloosheid’ de laatste maanden regelmatig op mijn pad en dat ik ineens dacht “ja, dát lijkt me heerlijk”, dat het leven moeiteloos is. Dus niet saai of dat ik dingen doe met 2 vingers in mijn neus, nee het moet wel enige uitdaging houden. Want laten we wel wezen, dat “magic happens outside of your comfortzone”, dat is me inmiddels ook wel duidelijk. Dat het ego, het stemmetje in jezelf dat zegt dat je de dingen niet goed doet, dat wat de afgelopen jaren door verschillende mensen verschillende termen heeft gekregen (zoals ‘Truus’ of ‘The Gremlin’). Dat stemmetje die graag wil dat je binnen je comfortzone blijft. Dat stemmetje die je brengt naar stagnatie en dat reageert vanuit angst. Wat is het heerlijk om daarop te kunnen reageren ‘dank voor de waarschuwing ego’ of ‘het is…’ en dan de gedachten met een handbeweging over je schouder weg te wuiven. En dan vervolgens dus gewoon te gaan, te doen en te ontdekken wat er allemaal buiten die comfortzone is.

Ook verhalen over de werking van het brein is de laatste periode veel tot me gekomen. De baantjes die je in je brein hebt aangelegd en dat je zo gemakkelijk de baantjes in je brein volgt die je al zo vaak gevolgd hebt. Maar dat je, als je daar de motivatie voor hebt, jezelf echt wat anders kan aanleren. In de mindset-challenge moest ik ook elke dag iets op een andere manier doen, al was het maar op de andere kant van het bed slapen. Nieuwe baantjes aanleggen!

Nadenken over wat ik allemaal niet meer wil en vervolgens over wat ik juist wel wil en dat volgens de wet van de aantrekkingskracht naar me toe gaan halen. Ook hier geldt dat ego die steeds weer langs komt “ja maar stel dat het niet lukt”, “is niet het juiste moment”, “ik heb daar geen zin in”, “is dat wel goed voor me”… allemaal leuk en aardig maar ik weet ook dat ik niet mijn gedachten bén. En ook anderen die ditzelfde stemmetje hebben en mij gaan waarschuwen “zou je dat nou wel doen?”, “is dat wel verstandig?”. In dit geval geldt ook dat wat je aandacht geeft groeit en dan ga je misschien nog denken dat het de waarheid is. Nope… dank stemmetje voor de waarschuwing maar ik volg een ander pad! Dat stemmertje heeft vaak alleen praktische bezwaren merk ik maar wat zegt nou mijn gevoel? Je kan een nieuw baantje in je brein aanleggen, je kan verantwoordelijkheid nemen over je eigen geluk, geluk is een keuze! En dan niet dat vervolgens een ander met de sores zit omdat ik perse wil gaan voor mijn eigen geluk, nee dat gaat dus ook moeiteloos en met compassie voor de ander. Het gesprek aangaan, je gevoel uiten, etc. Je verantwoordelijkheid nemen is je ook realiseren dat de ander niet voelt wat jij voelt, dat je niet kan aannemen dat de ander wel snapt wat je bedoelt als je hints geeft. Maar wat nog belangrijker is, is dat je naar jezelf leert luisteren en even verstilt en ontdekt waarom je dit voelt; is het echt zo of gaat je ego met je aan de haal. Wil dat ego bewijzen dat je wel goed genoeg bent, dat je het wel kan? Waarom wordt je boos? Waarom ben je gefrustreerd? Wat ligt er aan ten grondslag. Want als je je daar bewust van bent, dan pas kan je er op acteren.

Maar terug naar mezelf en de moeiteloosheid dus. Moeiteloosheid wat ik via de wet van de aantrekkingskracht naar me toe ga halen. Een stortvloed aan energie en liefde die de moeiteloosheid mogelijk maakt! Dingen anders doen, tijd slimmer inzetten, mijn verlangens onderzoeken én aanzetten. Nice! Ik ben er klaar voor! Mijn mindset is er klaar voor!

Organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen

Onthul de onderstroom en bouw aan succes van binnenuit In de dynamische wereld van bouw en infra is leiderschap niet slechts het beheren van...

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid wordt nog altijd gezien als een bepaald soort zwakte binnen veel organisaties. En dat is zo jammer, want ik heb zelf ervaren hoe...

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen Ik werd geïnspireerd door een recent gesprek tussen twee collega's dat mijn aandacht trok. Halverwege het gesprek viel ik...