tijd voor jezelf

1 maart 2022

Teamleiders en managers zijn vaak gedreven mensen die keihard werken om de resultaten te halen, die ze voor ogen hebben. Alleen gaat dat vaak ten koste van henzelf. Ze maken lange dagen, slapen te weinig en zien hun vrienden en familie nauwelijks. Laat stáán dat ze een weekend helemaal voor zichzelf hebben. 

Toch is dat precies wat ik van ze vraag in een van de opdrachten in mijn training. ‘Plan een weekend voor jezelf, waarin je alleen doet wat jij wilt’, zodat je je weer opgeladen voelt om aan het werk te gaan op maandagochtend. 

Reken maar dat dat bij veel leiders direct blokkades oproept. Vaak krijg ik dit soort reacties: 

“Een heel weekend voor mezelf plannen, dat kan toch niet!”
“Alleen dingen voor mezelf doen voelt egoïstisch.”
“Hoe moet ik dat in hemelsnaam doen in combinatie met een druk gezin en alle sociale verplichtingen?”

Het is altijd mogelijk

Maar natuurlijk is het niet de vraag of het wel kan. Ook al kost het misschien wat moeite, uiteindelijk kan het altijd. Als je uit de running bent door burnout -en dat is best een reële gedachte, als je zo door blijft gaan-  kan die tijd ook vrijgemaakt worden. Een belangrijkere vraag is of je het wel écht wilt. Want wanneer jij de behoefte voelt om even alleen te zijn met jezelf of dingen voor jezelf te doen, omdat je voelt dat je dat nodig hebt, omdat je even wilt opladen of omdat je even uit de hectiek van alles wilt, is dat altijd mogelijk. Dat is niet egoïstisch, dat is noodzakelijk. 

Wees eens wat vaker egoïstisch

We zijn zo vaak bezig voor anderen. We vinden het eigenlijk ook wel prettig om voor een ander bezig te zijn, want dan hoeven we niet met onszelf bezig te zijn.  Denk eens wat vaker aan jezelf. Want iedereen weet rationeel wel dat wanneer je goed voor jezelf zorgt, je vervolgens ook een leukere partner, ouder, zoon/dochter, vriend/vriendin, (en leider) bent. En nu we het toch over die anderen hebben, verwacht je van hen óók dat ze continu doorgaan?  Waarschijnlijk niet. Waarom doe je dat dan wel bij jezelf? 

Gun het jezelf en doe het vervolgens ook

Ben jij een gepassioneerde leider? Dan wil ik wedden dat je de laatste keer dat je écht een weekend voor jezelf had niet kan herinneren. Gun het jezelf, en nog belangrijker, doe het vervolgens ook. Geen vage plannen, maar concreet een weekend vastzetten. En natuurlijk kan je allerlei redenen opwerpen waarom het niet zou kunnen. Toch hoeft er maar 1 reden te zijn, namelijk dat je voelt dat het jou gaat helpen, om het wel te doen.

Plan vandaag nog een weekend vrij, en communiceer dit met je omgeving. 

Op welke manier ga jij je binnenkort opladen? 

Ben je écht onmisbaar?

Heb je het gevoel dat je écht niet weg kan omdat je onmisbaar bent op je werk? Dan ben je waarschijnlijk dagelijk bezig met het blussen van brandjes. Bedenk eens hoeveel rust het je zou geven als je stopt met reactief leidinggeven, en leidt vanuit visie, kracht en intuïtie.

Organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen

Onthul de onderstroom en bouw aan succes van binnenuit In de dynamische wereld van bouw en infra is leiderschap niet slechts het beheren van...

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid wordt nog altijd gezien als een bepaald soort zwakte binnen veel organisaties. En dat is zo jammer, want ik heb zelf ervaren hoe...

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen

Leiderschapsstijlen Ik werd geïnspireerd door een recent gesprek tussen twee collega's dat mijn aandacht trok. Halverwege het gesprek viel ik...